Den som någon gång har gått på och använt sig av ett industrigolv vet att golvet regelbundet blir utsatt för hårda stötar, slag och andra slags påfrestningar. Ett industrigolv är lagt med tanke på dedet slitage som fabriken och arbetsplatsen medför i form av hård hantering, tunga transporter och olika slags verksamhet som vanligtvis sker i en industri. Så hur tillverkar man ett industrigolv som ska kunna tåla all slags hård och grov hantering?
Så konstruerar man industrigolv
De allra flesta industrigolv har en grund av betong. Betongen läggs samtidigt som resten av industrins konstruktion gjuts. Betonggolvet som utgör underlag för industrigolvet bläggs sedan med en tålig plastmassa. Det är inget plastgolv som man tänker sig i privata bostäder, utan ett plastgolv med ett ordentligt djup. Oftast använder man Akryl, Epoxi, Polyuretan eller Silikal i plastmassan. Det beror på tillverkarens val av plast till industrigolvet.
Betongen behövs för stabiliteten i industrigolvet och plastmassan för att dämpa stötar och slag mot golvet. Plastmassan kan dessutom ha egenskaper som skyddar maskiner och personal i fabriken, till exempel kan man tillverka elavledande industrigolv. Plastmassan är mycket viktig för isoleringen av ljud och de produkter som tillverkas på fabriken. Samtidigt skyddar industrigolvet arbetarna på arbetsplatsen, genom att vara halkfritt och isolera mot både kyla och hetta.
Beläggning av plastmassa på golvet
När man lägger på plastmassa på betonggolvet, härdar man golvet genom att hetta upp plasten. Detta görs för att ge en härdighet till golvet. Efteråt slipar man golvet för att undvika dammbindning. Genom att hälla plastmassan direkt på golvet och sedan härda det, får man till ett golv utan fogar. Man kan även tillsätta elavledande material som skydd för dem som arbetar med maskinerna på golvet. Om industrigolvet sedan blir slitet, kan man enkelt lägga på ny plastmassa som man först härdar och sedan slipar. På så sätt är plastmassagolv ett golv som håller för många år framåt och det blir enkelt att förnya ytan på golvet.
Var passar industrigolv bäst?
Ett industrigolv passar bra för industrier, men kan även passa för alla slags golvytor där man behöver ett slitstarkt golv. Det kan vara allt från offentliga byggnader, där många går på golvet, till butiksgolv, gallerior, muséer, skolor, sjukhus eller i sportarenor, till exempel. Genom att lägga ett fogfritt industrigolv, till exempel på sjukhus och vårdhem, får man till ett golv som är mycket lätt att städa och där damm och smuts inte lägger sig i fogarna och blir svårt att få bort. Ofta lägger sig smutsen just i fogarna och på alla ställen där golvet står upp. Genom att lägga ett fogfritt industrigolv, får man till en slät yta på hela golvet. På så sätt får man en plastmassa som når ända fram till väggarna. På så sätt blir det är samma yta på hela golvet. Genom att lägga en plastmassa på golvet får man golv som passar i storkök eller i annan mattillverkning där det krävs hygieniska golv.
Andra inlägg
- Polyuretangolv – användning, egenskaper
- Spelar färgen på industrigolv roll?
- Korrekt avrinning i garage
- Golv på flygplatser – krav, funktion, regler
- Förvaring av tunga maskiner över vintern
- Golv till parkeringsgarage
- För- och nackdelar med betonggolv
- Flamsäkra golv
- Golv som duger till livsmedelstillverkning